De bestuursrechter in Rotterdam vindt het besluit dat bij de FM-veiling van vorig jaar maximaal drie pakketten verkregen mochten worden onzorgvuldig. De minister van Economische Zaken had zich niet mogen baseren op een advies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) uit 2022, meldt Adformatie.

Het gaat om een tussenvonnis in een zaak die Talpa Network heeft aangespannen. Het bedrijf is in beroep gegaan tegen het besluit dat een mediabedrijf maar drie, in plaats van vier FM-kavels mag hebben. Met het maximum van drie kavels zou volgens de ACM voorkomen worden dat één of twee partijen de markt kunnen domineren en er zodoende voldoende concurrentie op de markt blijft. Talpa Network, eigenaar van Radio 538, Radio 10 en Sky Radio, verkocht daarop Radio Veronica aan het Belgische Mediahuis.

Nieuw advies

De rechtbank draagt de minister op om opnieuw advies in te winnen bij de ACM. Er is dertien weken de tijd voor nieuw ACM-onderzoek en de conclusies die de minister daaraan verbindt. Daarna volgt pas een definitieve uitspraak.

De FM-veiling hoeft niet opnieuw van de rechter.

Foto: Pixabay