Home Landelijke radio Rechter maakt schorsing NMO journalisten ongedaan

Rechter maakt schorsing NMO journalisten ongedaan

De schorsing van 3 journalisten door de moslimomroep NMO is vandaag ongedaan gemaakt door de Hilversumse kantonrechter. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) had het geding namens de redacteuren aangespannen. De NMO schorste de redacteuren eind 2003 omdat zij afstand namen van een NMO-reportage over de onrust rond de Moslim Raad, over de NMO zelf en over de directeur. Hun bezwaar was onder meer dat de directeur bepaalde wat er uitgezonden werd.

De rechter vindt dat redacteuren intern bezwaar kunnen maken tegen een programma. De omroep moet ook een redacteur nabetalen die minder verdiende dan de cao aangeeft. En een andere redacteur krijgt nog de vakantiedagen uitbetaald die resteerden toen hij de omroep verliet.

De NVJ is er tevreden over dat de rechter zich heeft uitgesproken over een belangrijk journalistiek grondbeginsel: de onafhankelijkheid en keuzevrijheid van de individuele journalist. Dat was tot op heden alleen goed geregeld bij media met een behoorlijk redactiestatuut. (Villamedia)

Vorig artikel3FM dit weekend live vanaf Noorderslag
Volgend artikelVanaf maandag nieuwe programmering Kink FM