Home Landelijke radio 100% NL Rechter haalt hard uit naar RADIONL

Rechter haalt hard uit naar RADIONL

RadioNL

De rechter in een uitspraak hard uitgehaald naar RADIONL, meldt Totaal TV. De commerciële regionale zender ging in hoger beroep tegen door het Agentschap Telecom opgelegde dwangsommen. 100%NL had geklaagd dat RADIONL zich niet aan de vergunningsvoorschriften houdt. De zender heeft veel regionale FM-frequenties die op de regio gericht moeten zijn. Na de klacht van 100%NL onderzocht het Agentschap deze regiogerichtheid en legde daarop de dwangsommen op.

In de uitspraak stelt de rechter dat het businessmodel van RADIONL is om zich niet aan de voorschriften te houden. De rechtbank heeft het beroep van Waterstad FM -het bedrijf achter RADIONL- dan ook ongegrond verklaard. “Mede omdat haar businessmodel nu juist is gericht op het niet voldoen aan de programmatische voorschriften. Met name in dit licht acht de rechtbank de hoogte van de dwangsommen niet in strijd met artikel 5:32b, derde lid, van de Awb”, zo staat in de uitspraak.

RadioNL heeft inmiddels zelf software ontwikkeld waardoor het kan monitoren of het bij alle regionale edities aan de eisen voldoet.

100%NL

Waterstad FM betaalt 100%NL wel met gelijke munt terug. Het diende een klacht in bij het Agentschap Telecom wegens enkele overtredingen van programmavoorschriften. Daarom heeft Radiocorp -het bedrijf achter 100%NL- nu zelf twee ‘last onder dwangsommen’ van maximaal 1,6 miljoen euro opgelegd gekregen. Het bedrijf is daartegen in beroep gegaan.

100%NL moet minimaal 70 procent van de zendtijd Nederlandstalige muziek uitzenden. Minimaal 20 procent moet Europese producties zijn. En 45 procent van de muziek mag niet ouder dan een jaar zijn.