Home Landelijke radio Radiostations bereiden schadeclaims voor na problemen met zendmasten

Radiostations bereiden schadeclaims voor na problemen met zendmasten


De radiostations die last hebben gehad van de problemen in de zendmast van IJsselstein (Lopik) en Hoogersmilde bereiden schadeclaims voor, meldt NOS op 3. Naast de publieke omroep is vooral Q-music de dupe van de problemen. In het weekend van 15 juli was de zender vrijwel niet te ontvangen via de ether en nog steeds wordt er niet op vol vermogen uitgezonden vanuit IJsselstein. Ook de publieke radiozenders hadden dat weekend een fors minder bereik. Sky Radio had er vooral in het noorden veel last van, net als Radio Veronica.

"Het is verschrikkelijk. Normaal raken radiostations al in paniek als het vijf seconden stil is. Bij ons was het een heel weekend stil!", zegt algemeen directeur Peter Bossaert van Q-music. Volgens hem is de schade groot."Adverteerders worden op dit moment gecompenseerd voor het mindere bereik. Dat levert grote economische schade op. En straks zullen we ook weer budget in moeten zetten om de luisteraars terug te winnen. We overwegen dus wel een claim. Maar hoe hoog die is en bij wie, valt nu nog lastig te zeggen." Bij wie de schade verhaald moet worden, is nog onduidelijk. Het onderzoek naar wie er schuld heeft aan de situatie loopt nog.

De Nederlandse publieke Omroep (NPO) heeft afgelopen week een middengolfzender gehuurd voor Radio 1. De kosten daarvoor van 180.000 euro per maand wil de NPO ook verhalen op de schuldige partij.

De radiozenders zijn op dit moment nog niet gezamelijk bezig te kijken hoe de situatie opgelost kan worden. Maar als het straks over claims gaat, dan zal er zeker overleg zijn, denkt Ab Trik, voorzitter van de Vereniging van Commerciële Radiozenders (VCR) en CEO van de Sky Radio Group. "We gaan dan zeker gezamelijk kijken hoe we dit varkentje gaan wassen."

1 september volgen de luistercijfers over juni en juli. Volgens Camiel Camps van onderzoeksbureau Intomart Gfk, die het onderzoek uitvoert, zal het zeker te merken zijn dat er problemen waren. "Ik verwacht wel iets van een effect. Maar hoe groot die zal zijn, is nog onduidelijk."