Home Landelijke radio Radionieuws van dinsdag 21 augustus

Radionieuws van dinsdag 21 augustus

Financiële situatie Omroep Zeeland blijft onduidelijk
Omroep Zeeland weet nog niet waar ze financieel aan toe is. Het dagelijks provinciebestuur had de commissie welzijn om advies gevraagd over de financiering van Omroep Zeeland. Maar het was lastig praten, omdat geen enkel cijfer zeker is. Slechts over één ding waren alle fracties het eens: dat het mediageld dat via het Rijk wordt doorgesluisd naar het provinciefonds geheel ter beschikking moet komen van Omroep Zeeland. Die afspraak is gemaakt met de vorige staatssecretaris van cultuur, R. van der Ploeg.

Maar hoeveel dan? In ieder geval niet zoveel als Omroep Zeeland in het beleidsplan 2002-2006 heeft gevraagd, vond J. Maris van de VVD. Daarin is een wensenlijstje opgenomen waarvoor ruim 2,8 miljoen euro per jaar extra nodig is.

Bliksem legt jarige radio Actief FM het zwijgen op
Door een blikseminslag zijn de uitzendingen van radiostation Actief FM uit Koudekerke volledig stilgevallen. Zowel via de ether als via de kabel is uitzenden onmogelijk geworden. En dat terwijl de zender vandaag precies tien jaar bestaat.

Het had zo`n mooi feestje kunnen worden, het tienjarig jubileum van Actief FM. Het noodweer van gisterochtend gooide echter roet in het eten. Oorzaak was een blikseminslag in de zendmast. De schade bedraagt waarschijnlijk zo`n 10.000 euro. Het station heeft de apparatuur wel verzekerd, maar het is nog maar de vraag of er ook daadwerkelijk geld wordt uitgekeerd.

Vandaag bestaat het station exact tien jaar. “We hebben er al veel aandacht aan besteed. Zo is er een grote loterij op touw gezet met een reis naar Griekenland als hoofdprijs. Het officiele feest is op 31 augustus. We willen de hele dag live in de lucht, maar het is nog maar de vraag of we dan weer kunnen uitzenden.” Vooralsnog is Actief FM op zoek naar een noodzender om de programma`s te kunnen hervatten. Mocht dat voor het einde van de maand lukken, dan wordt op 31 augustus de hele dag op 106 FM in de ether en 107.5 op de kabel uitgezonden.

Commissie hekelt reclame Dierenbescherming
De Reclame Code Commissie (RCC) vindt de reclame die de Dierenbescherming vorige maand in spotjes op radio maakte voor biologische zuivel misleidend. De commissie deed die uitspraak na een klacht van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).

De Dierenbescherming prijst de biologische zuivelproducten aan omdat deze afkomstig zijn van koeien die in de wei lopen. “Koeien horen in de wei, dus kies ook voor biologische zuivel”, aldus de boodschap van de Dierenbescherming.

Volgens de commissie wekt de organisatie daarmee ten onrechte de indruk dat alleen biologische zuivel afkomstig is van koeien die in de wei staan, terwijl 90 procent van de koeien van ‘gangbare’ melkveehouders ook weidegang krijgt. Slechts circa 2 procent van de in Nederland aangeboden melk is afkomstig van de biologische melkveehouderij.

Vincent Roef word interim-chef NOS Radionieuws
Vincent Roef wordt vanaf 15 september de nieuwe interim-chef bij het NOS Radionieuws. In deze functie wordt Roef voor een half jaar eerstverantwoordelijk voor de journalistieke en organisatorische gang van zaken bij het NOS Radionieuws. De benoeming van Roef is het gevolg van het vertrek van adjunct-hoofdredacteur Martin Volder. Hij stopte vorige week met zijn werkzaamheden bij NOS Radio.