Bij de NPO zijn verschillende klachten binnengekomen ver antiabortusreclame van de christelijke beweging NPV. Dat schrijft NU.nl. “We hebben verschillende klachten gehad van luisteraars. Die hebben we ook doorverwezen naar de Reclame Code Commissie”, bevestigt een woordvoerder van de NPO-radiozenders. De STER laat in een reactie aan de website weten te willen “waken voor censuur”.

In een spot op publieke radiozenders vraagt de NPV aandacht voor ‘onbedoeld zwangere vrouwen’. In de reclame wordt gezegd: “Een ongeboren kindje verdient ook een toekomst. Een abortus ontneemt het kind die toekomst. Zullen we daarom werk maken van echte hulp aan moeder en kind?” Sommige luisteraars en dj’s vinden het antiabortusreclame, anderen wijzen op vrijheid van meningsuiting.

‘Waken voor censuur’

Op de vraag van nu.nl hoe de Ster deze spot heeft beoordeeld, antwoordt de stichting: “Dat is een onderwerp waar we met zorg en voorzichtigheid mee omgaan: we toetsen, proberen een zo goed mogelijke inschatting te maken, maar moeten tegelijkertijd waken voor ‘censuur’.”

NPO 3FM-dj Frank van der Lende is niet blij met de spot. “Ik vind het erg dat de Ster dit door heeft laten gaan. En het is frustrerend dat ik en 3FM daar geen zeggenschap over hebben, omdat het zo niet bij onze zender past. Het schuldgevoel dat je wordt aangepraat in dat spotje is heel naar.”

De NPO laat weten niet over de inhoud van de Ster-reclames te gaan.