Home Landelijke radio NPO Radio 1 Radio Bergeijk keert terug op Radio 1

Radio Bergeijk keert terug op Radio 1

Radio Bergeijk

NPO Radio 1 gaat een nieuwe reeks van het satirische radioprogramma ‘Radio Bergeijk’ uitzenden. De VPRO-serie is vanaf eind augustus in de nacht te horen. Daarnaast verschijnt de serie als podcast.

De VPRO stopte in 2007 met het programma. Twee jaar geleden kondigden presentator Toon Spoorenberg (Pieter Bouwman) en sidekick Peer van Eersel (George van Houts) al aan dat er mogelijk een terugkeer zou komen. De twee verkregen met hun satirische radiosoap een cultstatus door de absurde, geïmproviseerde en onnavolgbare sketches, geïnspireerd op nieuwsberichten uit de lokale media.

Bergeijk

In de uitzending bespreken Toon en Peer het wel en wee van het Brabantse dorp Bergeijk en haar bewoners. Suffe jingles, cabareteske verslaggeving en vreemde interviews passeren wederom de revue. Ook technicus Tedje van Lieshout is weer van de partij.

De radiomakers benadrukken met de tijd te zijn meegegaan. “De laatste tien jaar hebben wij natuurlijk niet stilgestaan. Wij zijn regelmatig bijgespijkerd met moderne ontwikkelingen, zoals vrouwen, gehandicapten en mensen die ‘niet van hier’ zijn enzo. Voor ons is het ook 2019,” aldus Toon Spoorenberg. Pieter Bouwman stond met cabaretier Theo Maassen aan de wieg van Radio Bergeijk.

Er komen ook nieuwe rubrieken zoals Zielenroerselen en Komt mama nog? In laatstgenoemde rubriek komen alleen kinderen aan het woord. Volgens Spoorenberg een mooi voorbeeld van hoe Radio Bergeijk met de tijd is meegegaan. “Kinderen worden tegenwoordig serieus genomen. Toen wij jong waren was dat niet zo. Een kind kon een klap krijgen en een homp brood.”

Hoorspel

Vanaf 27 augustus tot 27 september, en vanaf 29 oktober tot 29 november is Radio Bergeijk wekelijks in het Hoorspel Halfuur (01:35 en 02:00 uur) en in Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1.