Home Landelijke radio Radio 1 start nieuwe programmering

Radio 1 start nieuwe programmering

De publieke nieuws- en sportzender start morgen met een nieuwe programmering. Er komt meer ruimte voor het nieuws in programma’s die beter passen bij het ritme van de dag. Met overdag nieuwsprogramma’s en magazines en in de avond en weekeinde programma’s die de verdieping zoeken. Sport houdt een prominente plek in de avond en in het weekeinde.
Veel is al bekend over de nieuwe programmering. Zo duurt het NOS Radio 1 Journaal in de ochtend een half uur langer tot 09:30 uur en wordt de luncheditie geschrapt. Dit zorgde voor kwade reacties op de NOS-redactie. De ondernemingsraad ging er zelfs om naar de rechter, maar de zaak werd verloren.

Om 09:30 uur maakt de KRO een uur lang Goedemorgen Nederland Radio, een dagelijks journalistiek magazine met Sven Kockelman en daarna volgt Dit is de dag (EO), een dagelijkse talkshow met Tijs van den Brink en Arie Boomsma.
Nieuwe programma’s in de middag zijn: Lunch! (NCRV) lunchprogramma met nieuws, entertainment en cultuur, de Praktijk (AVRO) een gezondheidsmagazine gepresenteerd door Jan Mom en Villa VPRO, interviews, reportages en achtergronden met Jair Stein en Elles de Bruin.
Nieuw is ook BNN Today dat vanaf 25 augustus elke werkdag in de avond te beluisteren is. Met nieuws en veel aandacht voor sport, media, avontuur en interactie. Presentatie: Willemijn Veenhoven en Sophie Hilbrand.  Programma’s als het Radio 1 Journaal (NOS), Stand.nl en Stand.café (NCRV), Kunststof (NPS), Langs de Lijn (NOS), Radio Kassa (VARA), Casa Luna (NCRV) en Met het oog op morgen (NOS) blijven deel uitmaken van de programmering.
Opvallende nieuwe programma’s in het weekeinde zijn Argos, het onderzoeksjournalistieke programma van de VPRO op zaterdag en het maatschappelijk betrokken programma Atlas (Llink) op zondag. “Uitgebreid onderzoek heeft laten zien dat de Radio 1 luisteraar steeds korter naar de zender luisterde", zegt Radio 1 Zendermanager Laurens Borst over de reden van de nieuwe programmering. "Niet alle programma’s werden op een logische tijd voor de luisteraar uitgezonden, zo bleek. Met de programmering vanaf 25 augustus respecteert Radio 1 meer het dagritme en luisterritme van de luisteraar. Diepgaande, uitgebreidere thema’s worden nu vooral in de middag en het weekend uitgezonden. Dus op een moment dat de luisteraar meer aandacht voor een onderwerp heeft. Kortere onderwerpen worden vooral in de ochtend gepresenteerd. Radio 1 heeft de ambitie de luisteraar op elk moment van de dag het belanghebbende nieuws te kunnen bieden. Het NOS Journaal zal zich in de nieuwe programmering vaker melden tijdens de programma’s, zodat de luisteraar het nieuws hoort als het gebeurt.”