NPO Radio 1 moet minder vaak instanties aan het woord laten en meer ‘de gewone burger’. Dat stelt de NPO in de jaarplannen over volgend jaar. “We willen in 2021 vaker betrokkenen aan het woord laten die zich inzetten voor de maatschappij en minder vaak instituties. Op deze manier willen we geluiden uit de hele samenleving aan bod laten komen’, zo is te lezen in het nieuwe jaarplan.

Ook spreekt de NPO de ambitie uit om op Radio 1 alle regio’s in Nederland te laten horen. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met de regionale omroepen in het land.

Onderzoeksjournalistiek

Verder moet onderzoeksjournalistiek volgend jaar een belangrijke pijler worden van de nieuwszender. De NPO wil dat omroepen onderling gaan samenwerken om tot goede onderzoeksverhalen te komen. Ook wordt in kaart gebracht of onderzoeksprogramma’s als ‘Reporter Radio’ bij dit initiatief kunnen aansluiten.

Radio 1 heeft volgend jaar een budget van 42 miljoen euro.

Ook met andere radiozenders wil de NPO in 2021 veranderingen doorvoeren. Zo moeten de stations ‘diverser en inclusiever’ worden, waarbij ook mensen met een migratieachtergrond vaker aan het woord worden gelaten.

Foto: RadioFreak.nl