Home Landelijke radio RAB past toegangsregels luisteronderzoek aan voor NMa

RAB past toegangsregels luisteronderzoek aan voor NMa


Het Radio Advies Bureau heeft de toegangsregels tot het Continu LuisterOnderzoek (CLO) aangepast op last van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Hierdoor wordt de toegang voor met name regionale stations verbeterd.

“De adverteerder krijgt hierdoor een beter overzicht van de luistercijfers doordat meer stations kunnen worden opgenomen in het CLO dan nu het geval is. De NMa verwacht dat hierdoor de concurrentie op de radioadvertentiemarkt zal toenemen”, aldus de NMa.

De NMa heeft onderzoek gedaan naar de toegang tot het luisteronderzoek naar aanleiding van een klacht van Wild FM. De regionale zender wilde opgenomen worden in het CLO, maar dit kon alleen tegen dezelfde voorwaarden als een landelijke zender. Tijdens de gesprekken met de NMa kwam het Radio Advies Bureau zelf met het voorstel zijn toegangsregels aan te passen. De NMa heeft mede op basis van de toezeggingen van het Radio Advies Bureau besloten het onderzoek niet voort te zetten.

Het CLO wordt in opdracht van het Radio Advies Bureau door Intomart Gfk uitgevoerd en meet het bereik van een zender onder luisteraars in heel Nederland.