De Raad voor Cultuur staat positief tegenover de plannen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) voor ‘NPO Luister’. De raad adviseert staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) in te stemmen met de plannen van de NPO.

De Raad voor Cultuur is enthousiast over de voorgenomen stap van de NPO om het aanbod van podcasts op een eigen online platform te bundelen. “Met het nieuwe aanbodkanaal ‘NPO Luister’ sluit de NPO beter aan bij de behoefte van het publiek in het veranderende medialandschap”, vindt de Raad.

NPO Luister is een app van de NPO, die zich nu in de pilotfase bevindt, maar nog geen goedgekeurd aanbodkanaal is. Het publiek kan de app al ruim een jaar lang downloaden en gebruiken. Alle podcasts en publieke radiostations zijn te vinden in die app. Het audioplatform moet zorgen voor een betere vindbaarheid van al het audio-aanbod van de publieke omroep.

Commissie

De raad heeft voor de voorbereiding van het advies een commissie ingesteld die onder voorzitterschap stond van Joop Daalmeijer. Daarnaast maakten Erwin van Lambaart, Tom de Mol, Farid Tabarki en Gamila Ylstra deel uit van de commissie.

Naast de Raad voor Cultuur geven ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en het Commissariaat voor de Media advies over NPO Luister.

Foto: RadioFreak