Home Landelijke radio PVV wil van de STER af

PVV wil van de STER af


Als het aan de Partij Voor De Vrijheid (PVV) van Geert Wilders ligt, wordt de STER opgeheven. De reclameverkoper van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zou advertenties wegkapen bij kranten, vinden Geert Wilders en zijn mediawoordvoerder Martin Bosma. Volgens de PVV snoept de STER 203 miljoen euro weg.

“Televisiereclame is in Nederland goedkoper dan in bijvoorbeeld Bulgarije, Litouwen en Kroatië (in Groot-Brittannië is tv-reclame drie keer zo duur)”, stellen de twee parlementariërs in de Volkskrant. “Dat heeft een drukkend effect op de advertentietarieven van kranten. Hilversum kan zo goedkoop werken dankzij de miljardensubsidies door de belastingbetaler. Een gezondmaking van de dagbladen begint daarom met de sluiting van de STER en het slachten van Loekie de Leeuw.”

Het betoog wordt afgesloten met: “Voor minister Plasterk zou moeten gelden: red de krant, stop de STER, slacht Loekie.” Opmerkelijk detail is overigens dat Loekie de Leeuw al sinds 2004 niet meer te zien is op televisie.

PVV’er Martin Bosma, die zelf jarenlang werkzaam zou zijn geweest bij het NOS Journaal en de Wereldomroep, zei overigens eerder al dat hij helemaal van de Publieke Omroep af wil.

NPO-voorzitter Henk Hagoort vindt de plannen van de PVV maar niks. “Het is een illusie om te denken dat als je de Ster-reclames afschaft er dan geld teruggaat naar de belastingbetalende burger of dat je er noodlijdende kranten mee redt. Het geld zal dan immers vooral naar de commerciële zenders gaan en in de zakken verdwijnen van buitenlandse aandeelhouders”, aldus Henk Hagoort vanochtend op Radio 1.

De STER-gelden gaan overigens niet rechtstreeks naar de Publieke Omroep. Het geld gaat naar de Staat, waarna daarna weer wordt bekeken hoeveel geld er vanuit de overheid naar de omroepen gaat.