Home Landelijke radio PvdA wil af van versplinterd omroepbestel

PvdA wil af van versplinterd omroepbestel

De PvdA wil af van de subsidiëring van omroepverenigingen, zo schrijft de Volkskrant. Binnen vijf tot tien jaar moet het publieke bestel drastisch zijn hervormd. De toekomst is aan grote non-profitorganisaties die zorgdragen voor een pluriforme omroep met een behoorlijk bereik. Ledenaantallen zijn daarbij niet langer de norm.

Dit zei mediawoordvoerder Van Dam donderdag tijdens een debat van het kenniscentrum van de PvdA in Hilversum. Volgens hem leidt het huidige bestel tot versplintering. “Als je dit in stand houdt, ga je steeds meer kijkers verliezen,” hield hij een groep van omroepmedewerkers voor. “Als de overheid geld uitgeeft aan de publieke omroep, wil die overheid ook dat er naar gekeken wordt.”

Nieuwe non-profitorganisaties, waarin ook kranten kunnen worden betrokken, mogen straks rekenen op overheidssteun, mits ze voldoende onderscheidend zijn en een breed publiek aanspreken. Omroepen kunnen hierin opgaan. Van Dam: “Er is geen ruimte meer voor negen afzonderlijke merken, negen omroepen.”

De NOS behoudt een regiefunctie voor nieuws en sport. “De kern is dat de tijd van geld voor ledenaantallen van omroepverenigingen voorbij is,” aldus Van Dam. Ook andere partijen, behalve het CDA, willen het omroepbestel drastisch wijzigen.