Home Landelijke radio PvdA en CDA willen omroepplannen van tafel

PvdA en CDA willen omroepplannen van tafel

De PvdA wil het CDA aan een kamermeerderheid helpen om het televisie-programmeringsvoorstel voor de publieke omroep alsnog van tafel te vegen. Dat meldt Trouw vandaag. De PvdA stelt echter wel eisen aan die medewerking. Alle afspraken in de coalitie over de toekomst van de hele publieke omroep na 2008 moeten van tafel. Daarnaast moet Den Haag het dreigende tekort in de begroting van de publieke omroep voor 2007 en 2008 (rond 160 miljoen euro) aanvullen.

Het CDA reageerde gisteren opvallend positief op de stap van de grootste oppositiepartij. Het programmeringsvoorstel van de Raad van bestuur maakt de herkenbaarheid van de omroepverenigingen aanzienlijk minder, vindt het CDA. PvdA-woordvoerder Martijn van Dam is het daarmee eens. Hij heeft van zijn fractievoorzitter Wouter Bos de ruimte gekregen om met het CDA in gesprek te gaan.

Van Dam wees er desgevraagd op, dat niet alleen het CDA, maar ook de VVD heeft aangegeven spijt te hebben van het omroepakkoord van maart vorig jaar. “Dat akkoord wordt eigenlijk alleen nog door staatssecretaris Van der Laan van mediabeleid verdedigd. Verder trekt iedereen zijn handen ervan af. Dan moeten we ook een duidelijk signaal afgeven aan Hilversum om te voorkomen dat iedereen daar gaat anticiperen op verkeerde plannen”, aldus Van Dam.

Zijn CDA-collega, mediawoordvoerder Joop Atsma, reageerde gisteren positief op het aanbod van de PvdA. “Het is interessant, dat de PvdA met ons eens is dat het voorstel over de publieke omroep van tafel moet. Wouter Bos gaf laatst nog aan dat het een gelopen race zou zijn. Dit is een krachtig signaal.”

Atsma gaat echter nog niet zover dat hij ook zijn bereidheid toont op de voorwaarden van de PvdA in te gaan. Desondanks valt uit zijn woorden op te maken dat ook op die punten te praten valt. “Het is mogelijk dat de PvdA op haar wenken wordt bediend over de tekorten in Hilversum de komende twee jaar. We hebben daarvoor nog de tijd tot prinsjesdag. Voor dit jaar zijn PvdA en CDA het op dat punt al eens. We vormen samen een kamermeerderheid tegen de tien miljoen bezuiniging op de omroepreserve en we zijn allebei tegen het stoppen van analoge uitzendingen van televisie.”

Over het opzeggen van de coalitieafspraken over de toekomst van de publieke omroep is Atsma gereserveerder. “Zover zijn we nog niet. We willen eerst met onze coalitiepartners praten. Al volgen we de ontwikkelingen binnen de PvdA met meer dan gewone belangstelling.”