Home Landelijke radio Publieke Omroep geeft programmagegevens vrij

Publieke Omroep geeft programmagegevens vrij


De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat programmagegevens vrijgeven. Tegen een redelijke vergoeding kunnen andere media de gegevens over radio- en televisieprogramma’s krijgen. Dagbladen moeten de gegevens ook gebruiken voor productinnovatie, heeft NPO-voorzitter Henk Hagoort aan de Tweede Kamer laten weten.

De Publieke Omroep was er jarenlang tegen gekant om programmagegevens ruim van tevoren aan derden te verstrekken. De NPO vreesde dat anderen wekelijkse tv-gidsen zouden uitgeven, terwijl die een grote bron van inkomsten zijn voor de omroepen. De NPO is soepeler geworden naar aanleiding van het verschijnen van het rapport van de commissie-Brinkman afgelopen zomer. Die stelde voor uitgeverijen ook een kans te geven met een tv-gids te komen.

Hagoort zegt wel dat het vrijgeven in feite een bezuiniging op de programmering is. Ook staat de binding met leden onder druk. De NPO wil het liefst samen met de krantenuitgevers op zoek naar innovaties, bijvoorbeeld in de vorm van digitale samenwerkingsprojecten. Zo is BNN al in gesprek met NRC.next.

De Publieke Omroep wil graag een ‘Uitzending Gemist-dienst’ ter beschikking stellen aan kranten. Die kunnen dan op hun website geselecteerde fragmenten uit een uitzending laten zien en horen. Binnenkort beginnen hiermee al proeven met enkele kranten.