Home Landelijke radio Positieve adviezen over PowNed, negatieve over Llink

Positieve adviezen over PowNed, negatieve over Llink

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO), het Commissariaat voor de Media (CvdM) en de Raad voor Cultuur (RvC) hebben alledrie een positief advies over PowNed uitgegeven. Zij adviseren minister Plasterk die uiteindelijk 1 januari 2010 een definitief besluit moet nemen. Llink krijgt van alle adviesorganen een veeg uit de pan.

Het advies gaat in principe over de verlenging van de concessie van alle omroepen. Maar voor Llink, MAX, PowNed en WNL is het extra spannend. Llink en Omroep Max hebben nu nog de aspirant omroepstatus. PowNed en WNL willen juist die beginnersstatus.

Llink krijgt ook een negatief advies van het Commissariaat. "De omroepvereniging heeft de afgelopen periode onder de maat gepresteerd en bovendien zijn zodanige contractuele verplichtingen aangegaan dat Llink in een financieel onmogelijke positie is gekomen." Ook de NPO is negatief en wil dat Llink uit het bestel gaat. De Raad voor cultuur is het eens met de visitatiecommissie van de publieke omroep en geeft ook een negatief advies over Llink.

Over WNL, de nieuwe omroep van de Telegraaf, aarzelt het Commissariaat. "WNL heeft nog het nodige te doen met het aanscherpen van de governance en in de sfeer van ontvlechting van de banden met de Telegraaf Mediagroep." Daarom geeft het CvdM "voorshands" een negatief advies. De NPO vindt dat WNL wel toegelaten moet worden, maar is ook kritisch. Vooral over de verbondenheid met de Telegraaf. De Raad voor cultuur is ook niet helemaal overtuigd, maar geeft WNL het voordeel van de twijfel.

PowNed wordt goed ontvangen. "De Raad vindt de journalistieke gedrevenheid en de kritische instelling van PowNed zeer positief", aldus de Raad voor cultuur.  "De omroep vertegenwoordigt een stroming van leden van de netwerkgeneratie die nog niet in het bestel aanwezig is", voegt het CvdM toe. "De publieke omroep wil aansluiten bij het mediagedrag van het publiek", zegt NPO.

MAX krijgt ook allemaal positieve adviezen. "De Raad ziet dat MAX met zijn aanpak veel heeft bereikt. Hierdoor is de Raad positief verrast", aldus de Raad voor cultuur.

Het Commissariaat is negatief over de TROS. "Over de TROS adviseert het Commissariaat negatief, in die zin dat pas een erkenning zou moeten worden verleend als de TROS op overtuigender wijze dan in het beleidsplan gebeurt, duidelijk maakt dat zij de Mediawet zal naleven."