Peter de Bie (72) heeft afscheid genomen van ‘Nieuwsweekend’ op NPO Radio 1. In zijn laatste woorden op zender brak hij een lans voor de redactie. “De aandacht gaat naar Mieke en mij, maar het hele fundament wordt gelegd door mensen die hier allemaal achter het raam staan nu. Als omroepbazen zich dat zouden realiseren, dat de redactie minstens even belangrijk is als de uithangborden naar buiten, dan zouden veel problemen opgelost zijn.”

De presentator stopt vanwege gezondheidsklachten. “Ik heb een hele gemene bacterie, waarvan ik achteraf hoorde dat één op de drie mensen er dood aan gaat”, zei hij daar eerder over. Door die bacterie zit hij momenteel regelmatig in een rolstoel. 

TROS Nieuwsshow

Het programma is sinds 13 september 1983 te horen op de publieke radio. Eerst als de TROS Nieuwsshow en sinds 2018 als Nieuwsweekend. Peter de Bie presenteert het programma sinds 1994 en doet dit vanaf 1996 als duo met Mieke van der Weij.

In 2017 stapte het duo over naar Omroep Max, wat zorgde voor veel ophef. De twee presentatoren werden zelfs op non-actief gezet door AVROTROS.

Wie Peter de Bie opvolgt, wordt op een later moment bekendgemaakt. Mieke van der Weij blijft het programma sowieso presenteren.