Presentator Patricia van Liemt en cabaretier Vincent Bijlo stappen uit de jury van de Online Radio Awards. Daar hebben ze wel verschillende redenen voor. Patricia van Liemt doet het omdat Johan Derksen is genomineerd in de categorie ‘Beste Presentator’ en dat hij daarom een podium krijgt.

“Ik vind het een klap in het gezicht voor alle mensen die ooit te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag”, zegt Van Liemt. “Door hem 2 weken na zijn afschuwelijke bekentenis weer naar voren te schuiven, is in mijn ogen niet de juiste weg naar een veiligere leef-, werk- én denkomgeving. Bezinning heeft tijd nodig.”

Vincent Bijlo trekt zich terug omdat hij de kwaliteit van de meeste podcasts en presentatoren onder de maat vindt. Daarnaast is hij betrokken bij een van de inzendingen. De genomineerden voor de prijzen worden door het publiek gekozen. Acht juryleden bepalen dan de winnaars. In de jury zitten nog Erik de Zwart, Domien Verschuuren en Mischa Blok.

Goed recht

De prijzen zijn een initiatief van Richard Otto, die al jaren in de marketing en media actief is en ook Spreekbuis uitgeeft. In een reactie aan ANP laat hij weten dat het “het goed recht is van de juryleden om zich terug te trekken. De regels van de verkiezing van de Online Radio Awards zijn heel transparant: we kunnen niet opeens een genomineerde gaan cancelen”.

Otto kan niet zeggen of hij overweegt de regels aan te passen na deze editie. “Het is een complex verhaal: er zijn natuurlijk bij de genomineerden meer mensen die je omstreden zou kunnen noemen.”

Foto: Erik Van 't Woud