Home Regionale radio Oude frequenties RADIONL vanaf maandag geveild

Oude frequenties RADIONL vanaf maandag geveild

Agentschap Telecom

De FM-frequentiekavels B30, B32 en B33 worden vanaf komende maandag geveild door het Agentschap Telecom. De zendvergunningen in de Achterhoek, Enschede en in Wieringermeer werden ingeleverd door RADIONL vanwege de regels over regiogerichtheid. Zestig procent van de programmering moest gericht zijn op de regio waarin de zender staat. Daar wordt nu zwaarder op gecontroleerd.

Bij de vergunningen zit ook dat er op DAB+ uitgezonden moet worden. De vergunningen worden verleend tot 1 september 2022.

De frequentie in Winterswijk (94.3 FM) mag een vermogen hebben van 278 Watt. Die in Lichtenvoorde (95.7 FM) mag 151 Watt hebben en die in Wieringermeer (96.0 FM) 1,59 kiloWatt. Opmerkelijk dat in de nieuwe vergunningen staat dat maar tien procent van de programmering op de regio gericht hoeft te zijn tussen 07:00 en 19:00 uur. Opmerkelijk is dat de Tweede Kamer begin dit jaar juist van die regels af wilde. Volgens het Agentschap is het percentage omlaag gegaan omdat het ‘een uitdaging’ is om aan de hogere regio-eis te voldoen.

Tukker FM

RADIONL heeft opnieuw vergunningen ingeleverd, meldt Omrop Fryslân. Tukker FM stopt vandaag met uitzenden in de regio Oldenzaal op 90.0 FM. RADIONL stopt met uitzenden in de regio Amersfoort op 99.5 FM en in Deventer op 89.9 MHz.

RADIONL is eigenaar van alle drie de zenders. Ook hier is de regiogerichtheid het probleem. De radiozenders moesten 64 tot 68 procent lokale muziek uitzenden. Uit onderzoek vorig jaar van AT bleek dat dit in de praktijk maar 8 tot 15 procent is. Er is nog wel geprobeerd de percentages te verhogen, maar dat is niet gelukt.