Home Regionale radio Tweede Kamer wil af van regioregels voor digitale frequenties

Tweede Kamer wil af van regioregels voor digitale frequenties

Agentschap Telecom

De Tweede Kamer wil af van de regels voor regiogerichtheid voor regionale etherfrequenties als de FM-zenders uitgezet worden. Een meerderheid van het parlement stemde in met een motie van PvdA en VVD daarover. Door de regels zijn sommige radiostations verplicht zich voor een deel te richten op de regio waarin ze uitzenden.

Volgens de Kamer komen de regels niet meer overeen met het bereik van DAB+ en kan regiogerichtheid door marktpartijen worden misbruikt in hun onderlinge concurrentiestrijd. Wanneer de FM overigens uitgeschakeld moet worden is nog onduidelijk. Er is nog geen datum voor.

In de Tweede Kamer is sowieso een en ander te doen over de regiogerichtheid. Er werd ook een motie aangenomen waarin wordt gepleit voor een betere samenwerking tussen de marktpartijen en het Agentschap Telecom. Het Agentschap kondigde eind vorig jaar aan strenger te controleren op de regiogerichtheid.

Vanuit de VVD zijn er Kamervragen gesteld over fouten die het Agentschap gemaakt zou hebben. Aanleiding zijn klachten van RADIONL. Volgens het radiostation zijn er meer dan 100 fouten gemaakt bij de controles naar regiogerichtheid. De VVD wil weten hoe dat zit.