Home Regionale radio Radio 8 FM stopt met uitzenden in het Noorden en Oosten

Radio 8 FM stopt met uitzenden in het Noorden en Oosten

Radio 8FM is gestopt met uitzenden met het uitzenden in Noord- en Oost-Nederland. RADIONL gebruikte de naam in licentie voor een aantal van z’n zenders. Die overeenkomst is volgens beide partijen beëindigd.

De frequenties in Groningen, Drenthe en Friesland zijn overgenomen door Joy Radio. Dat is een nieuwe zender met muziek uit de ’90s, ’00s en ’10s. Uitzondering is de 89.1 FM in Groningen. Daarop is nu RADIONL Grunn FM te horen met muziek van Groningse artiesten en muziek in het Gronings. Het radiostation was al via DAB+ te horen in het Noorden.

Twee andere frequenties in Friesland (92.8 en 93.5 FM) worden gebruikt door Waterstad FM. Deze frequenties waren aanvankelijk ook aangevraagd als steunzender voor Waterstad FM, een zusterzender van RADIONL. Waarschijnlijk komt dat omdat het ‘netgebonden frequenties’ zijn. Dat zijn frequenties voor commerciële zenders die binnen een afstand van 0,4 MHz (400 kHz) van elkaar zitten. Deze frequenties mogen door maar 1 vergunninghouder gebruikt worden.

Ook een frequentie in de Noordoostpolder gaat naar Waterstad FM. Op 101.8 FM komt Frysk FM, dat voorheen Waterstad FM Fryslan heette. Op de zender is voornamelijk muziek uit Friesland te horen.

Op de frequenties in Zwolle, Nijmegen, Apeldoorn en Arnhem zendt RADIONL nu uit.

De zendvergunningen in de Achterhoek, Enschede en in Wieringermeer worden niet meer gebruikt. Volgens Mediamagazine.nl heeft RADIONL de vergunningen ingeleverd bij het Agentschap Telecom. Wat de precieze reden is, is onduidelijk. Voor al de regionale zenders gelden regels over regiogerichtheid.

De hele FM-frequentielijst is hier te vinden.