Home Landelijke radio Oud-nieuwslezeres Noraly Beyer: “Hilversum nog steeds wit bolwerk”

Oud-nieuwslezeres Noraly Beyer: “Hilversum nog steeds wit bolwerk”

De omroepen in Hilversum zijn nog steeds witte bolwerken. Dat zegt oud-nieuwslezeres Noraly Beyer in gesprek met Het Parool. Ten opzichte van 35 jaar gelezen vindt Beyer dat de afspiegeling van de maatschappij in Hilversum ‘een klein beetje’ beter is geworden. “De maatschappij zoals ik die in de Bijlmer zie, zie ik niet terug in Hilversum. Omroepen zijn nog steeds witte bolwerken.”

Beyer, geboren in Willemstad, ging in 1985 aan de slag bij de NOS. Ze werd gezien als de eerste zwarte Journaalpresentator, zo vertelt Beyer in het interview met de krant. “Pas later ben ik beter gaan beseffen hoe belangrijk het is dat de media een goede afspiegeling vormen van de maatschappij. Zodat mensen zich niet buitengesloten voelen. Dat begrepen ze ook bij de NOS.”

Tijd nodig

“Blijkbaar heeft het tijd nodig”, zegt Beyer, die in 2008 stopte als nieuwslezeres bij de NOS. “Kijk ook naar de vrouwenbeweging: we zijn heel ver gekomen, maar nog steeds heeft Nederland geen vrouwelijke minister-president gehad.”

Kritiek op het ‘witte bolwerk’ dat Hilversum zou zijn, is er de laatste jaren al vaker geweest. “Iedereen die in de media werkt, zou allereerst kritisch naar zichzelf en de collega’s om zich heen moeten kijken: wij zijn geen afspiegeling van de maatschappij”, zei Eva Koreman in 2016. Datzelfde jaar zei Domien Verschuuren iets soortgelijks: hij sprak over ’te veel witte mannen bij 3FM’.

Foto: NOS