De NPO krijgt dit jaar 19 miljoen euro extra van minister Arie Slob, om daarmee de kosten te dekken die de publieke omroep heeft moeten maken door de uitbraak van corona. Ook de publieke radiozenders werden geconfronteerd met extra kosten, maar het is nog onduidelijk welk deel van de 19 miljoen euro voor de radio bestemd is. “Over de precieze verdeling tussen tv, radio en online kunnen we nu nog niets zeggen, dat zal op een later moment duidelijk worden”, laat een woordvoerder van de NPO weten.

Onder de radiotak van de NPO vallen de radiozenders NPO Radio 1 t/m NPO Radio 5 en FunX. Als gevolg van de coronacrisis zegt de publieke omroep veel extra kosten te hebben gemaakt. “Om daarmee te kunnen voorzien in een uitgebreide nieuwsvoorziening en extra programmering zowel op tv, radio als online. Het budget dat was bestemd voor het najaar, is als gevolg daarvan deels gebruikt in het voorjaar.”

Reserves aanspreken

Met de negentien miljoen euro worden overigens niet alle extra kosten gedekt, benadrukt de NPO. “Een deel van de kosten kunnen we nu opvangen dankzij deze bijdrage van de minister. Een ander deel zullen we opvangen door het inzetten van onze reserves; we kunnen nog niet zeggen om welk bedrag dat precies gaat.”

De miljoenensteun maken onderdeel uit van het derde noodpakket van het kabinet. “Met deze steun kan de omroep zijn publieke taak blijven uitvoeren”, stelt minister Slob in een persverklaring.