De publieke omroepen zouden nog tot 13 miljoen euro kunnen bezuinigen door te snijden in de organisatiekosten, dat meldt NRC. Meer dan een kwart van het budget dat de publieke omroep krijgt gaat niet naar programma’s, maar de organisatie. Vooral PowNed heft veel overhead.

Adviesbureau BCG deed onderzoek in opdracht van de publieke omroep. Dit onderzoek bleef ruim een jaar geheim, zelfs media-minister Slob mocht het niet lezen. “Ik heb meerdere malen de NPO gevraagd om dit rapport volledig beschikbaar te stellen, maar ik heb het niet van haar gekregen.” De NPO publiceerde in september 2018 alleen een eigen conclusie: de organisatiekosten van de losse omroepen waren binnen de norm (15 procent) en bezuinigen was moeilijk. Er zat “geen vet meer op de botten”.

Vorige week bleek ineens dat Tweede Kamerleden het rapport in hun mail hadden. Nadat Kamerlid Bosma (PVV) dreigde het op Twitter te zetten, werd het alsnog openbaar.

Radio-opleidingen

Uit het onderzoek blijkt dat er veel dubbeling en in-efficiëntie zit binnen de productie van radio/social en media/videoproductie/webredactie. Daarnaast concludeert BCG dat er teveel radio-opleidingen zijn. Zo heeft de NPO zelf NPO Campus, KRONCRV de Radioschool en BNNVARA de Academy. Door die dubbelingen eruit te halen is een besparing van 1,8 miljoen euro mogelijk.

Volgens de onderzoekers valt er ook nog wel wat te halen bij de grote communicatie- en computerafdelingen (ICT). Daarnaast zouden minder bestuurders, minder secretaresses, en minder ingehuurde krachten ook helpen. De omroepen zouden moeten samenwerken in de communicatie en geen reclame meer voor zichzelf maken, maar alleen voor de programma’s.

De omroepen geven minder uit aan huisvesting en ICT dan het bedrag dat ze daarvoor krijgen. Wat overblijft stoppen ze vooral in de afdelingen marketing en communicatie.

PowNed overheadkampioen

De afspraak is dat de organisatiekosten maar 15 procent van de begroting mogen zijn. De meeste omroepen zitten daar keurig onder. Omroep PowNed zit er met 30,6 procent ver boven. Per fte betaalt de omroep ruim 9000 euro aan huisvesting. Ook WNL doet het slecht met ruim 10.000 euro per fte. De goedkoopste omroep is Omroep Max die ruim 3000 euro uitgeeft per fte. PowNed scoort op bijna alle deelgebieden het slechtst.

PowNed geeft gemiddeld meer dan drie keer zo veel uit aan personeel dan de VPRO, terwijl de NPO vier keer meer uitgeeft aan financiën en inkoop dan WNL.

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO