Home Landelijke radio Omroepen willen zelf radiozenders indelen

Omroepen willen zelf radiozenders indelen

De grote publieke omroepen in Nederland, de zogenoemde A-omroepen, willen in de toekomst meer te zeggen hebben over de wijze waarop een radiozender of televisienet wordt ingericht. Dat blijkt uit hun zogenoemde ’10 punten plan’ dat zij volgende week presenteren.

Door staatssecretaris Van der Laan (Media), die werkt aan een toekomstvisie voor de omroep, werden zij uitgenodigd zo’n plan te maken. Vanuit de politiek is er een groeiende wens dat de omroepen meer gaan samenwerken onder een stevige regie van de raad van bestuur Publieke Omroep. Uit het puntenplan blijkt dat de A-omroepen dat niet zien zitten. Zij vinden dat de raad van bestuur meer een rol op afstand moet bekleden en alleen moet ingrijpen als het echt niet anders kan.

In het plan staat dat de omroepen die op een bepaald net uitzenden zelf dat net moeten exploiteren en daarvoor een budget moeten kunnen beheren. Een netcoördinator van de raad van bestuur, die in de huidige constellatie toezicht houdt, wordt in hun plan niet genoemd. Omroepen die op een net uitzenden ‘richten zelf hun samenwerkingsstructuur in’, staat in het stuk.

Het plan gaat sterk uit van de huidige omroepen, al blijft er volgens de bestuurders zeker ruimte voor nieuwkomers. ‘Onderpresteerders’ moeten uit het bestel verdwijnen, stelden leidinggevenden eveneens op papier. Het stuk kwam mede tot stand met ondersteuning van adviesbureau Boer & Croon.