1Twente wordt voortaan structureel met een vast bedrag gefinancierd door de gemeente Enschede. De omroep krijgt jaarlijks vier ton subsidie, zo heeft de gemeenteraad unaniem besloten. Na vijftien jaar krijgt de omroep daarmee een vaste financieringsstructuur.

1Twente kreeg tot voorheen jaarlijks 110.000 euro per jaar. Dat is geld dat door het Rijk beschikbaar wordt gesteld. “Maar daar kun je niet zoveel mee”, zegt directeur Flip van Willigen op de site van de omroep. “We vinden dat elke inwoner van Enschede recht heeft op goede informatievoorziening. We gaan nooit achter de betaalmuur. Dat staat haaks op alles waar we voor staan.”

Financiering

Lokale- en streekomroepen in Nederland worstelen al jaren met de financiering. Het nieuwe kabinet besloot eerder dit jaar dat er een betere financieringsstroom moet komen voor de lokale zenders. De lokale journalistiek staat in veel gemeenten onder druk. Ook hebben veel commerciële aanbieders hun content achter betaalmuren geplaatst.

Ook Almelo wil toe naar een structurele financiering van de lokale omroep. Maar de gemeenteraad wil dat het jaarlijkse bedrag van 150.000 euro naar de vorming van een streekomroep gaat, waarvan 1Twente de kartrekker is. De bestaande omroep van Almelo, AAVisie, noemt dat pijnlijk: eerder stapte zij juist uit die samenwerking.