De lokale omroepen van Almelo, Haaksbergen en Borne stappen uit streekomroep 1Twente en gaan zelfstandig verder. Volgens de afgehaakte omroepen liep de samenwerking steeds meer uit op een fusie en dat willen ze niet.

De drie omroepen, Aavisie (Almelo), RTV Sternet (Haaksbergen) en RTV Borne, vonden de toegevoegde waarde van samenwerken het laatste jaar steeds minder worden, zo stellen ze in een gezamenlijke verklaring. “Bovendien zijn er recente bestuurlijke ontwikkelingen en een beleidsmatige wijziging, waarbij het samenwerkingsverband meer het karakter krijgt van een fusie-omroep.”

‘Onontkoombaar’

De afgelopen periode zijn er nog pogingen gedaan om de omroepen binnenboord te houden, maar dat bleek tevergeefs. Directeur Flip van Willigen benadrukt dat van een fusie nooit sprake is geweest. was de stap van de drie omroepen ‘jammer, maar onontkoombaar’. “We merkten dat samenwerken steeds moeilijker werd, omdat Borne, Almelo en Haaksbergen een andere kijk op het werk hadden en een andere kant opgingen.”

Streekomroep 1Twente blijft nu bestaan uit de omroepen van Enschede en Hengelo. 1Twente Enschede werd vorig jaar nog uitgeroepen tot beste lokale omroep van 2019. Ook eerdere jaren viel de omroep al meermaals in de prijzen.

Vorig artikelChris Bergström door ziekenhuisopname niet te horen in de ochtend van 538
Volgend artikelEmmely de Wilt tijdelijk stationvoice van Radio 2