De NPO is vorige week een aanbestedingsprocedure gestart voor de FM-distributie van zijn radiozenders. Op dit moment is Broadcast Partners verantwoordelijk voor het verzorgen van de analoge uitzendingen van NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM en NPO Radio 4 in de ether. Deze overeenkomst loopt echter volgend jaar af en dus moet dit contract opnieuw worden aanbesteed.

De partij die uit de procedure als meest geschikte partij naar voren komt, zal de komende tien jaar verantwoordelijk zijn voor de FM-uitzendingen van de NPO-zenders. Het is aannemelijk dat Broadcast Partners deze aanbesteding wint, omdat er in Nederland eigenlijk geen concurrentie is. Het is echter een Europese aanbesteding, dus ook buitenlandse partijen mogen meedoen aan de procedure. Het contract heeft naar verwachting een omvang van 24 miljoen euro over de gehele looptijd.

Het kan zijn dat de overheid besluit al voor 2030 te stoppen met de doorgifte van radiostations via FM. Een woordvoerder van de NPO zegt daarover: “Uiteraard houden we rekening met allerlei mogelijke scenario’s.” In de aanbesteding staat dan ook letterlijk: “NPO intends to procure FM-Broadcast Services for a maximum period of ten (10) years.”

De DAB+-distributie is geen onderdeel van deze aanbesteding.

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed