Home Landelijke radio NPO waarschuwt voor ‘potentieel gevaarlijkse situaties’ in brief aan minister

NPO waarschuwt voor ‘potentieel gevaarlijkse situaties’ in brief aan minister


De versplinterde eigendomsverhoudingen van de zendmasten in Nederland leidt tot "potentieel gevaarlijke situaties." Dat schrijft de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in een brief aan Minister Verhagen van Economische Zaken, die over het frequentiebeleid gaat. De regelgeving is de jaatste jaren complexer geworden vanwege de marktwerking. De overheid zou moeten garanderen dat de publieke omroep haar taken kan blijven uitvoeren, meent de Raad.

"De calamiteit van dit weekend laat ziet dat een niet afdoende regeling van deze basisvoorziening (de verzorging via radiozenders van publieke programma's red.) leidt tot maatschappelijk onaanvaardbare en ieder geval zeer zeker ongewenest situaties en, gezien de rampenfunctie van Radio 1, zelfs potentieel tot gevaarlijke situaties", valt te lezen in de brief die de NOS in handen heeft.

Afgelopen vrijdag zorgde een korte brand in de zendmast in IJsselstein en een hevigere brand in de zendmast van Hoogersmilde ervoor dat de meeste publieke radiozenders dagenlang niet te beluisteren waren in grote delen van het land via de FM.

Ingewikkeld
De twee zendmasten staan op grond van KPN. De torens zelf zijn van Amicom, maar de stalen constructie bovenop de torens is van NOVEC. De zenders worden weer beheerd door verschillende bedrijven, waaronder Broadcast Partners. Het beheer van de frequentieruimte wordt vanuit de overheid geregeld door het Agentschap Telecom.

De Raad van Bestuur van de NPO stelt in de brief de vraag "of deze keten aan partijen het gehele systeem niet zeer kwetsbaar maakt." Volgens de Publieke Omroep lijkt het publieke de dupte te worden van de complexiteit.

Het ministerie zou het voortouw moeten nemen bij een onderzoek in hoeverre de 'basisvoorziening' bij calamiteiten zoals deze zich nu hebben voorgedaan, volgoende geborgd is, staat in de brief. De NPO vraagt de minister om een evaluatie van de huidige situatie, een grondige analyse van wat er dit weekend is gebeurd en perspectief voor de toekomst.