De NPO heeft een app ontwikkeld, waarmee je kunt luisteren naar alles wat de NPO aanbiedt op audiogebied. Alle podcasts en publieke radiostations zijn straks te vinden in de app. Het audioplatform wordt op dit moment getest en op de seizoenspresentatie van de NPO werd de komst officieel aangekondigd.

Het idee van de audio-app doet denken aan die van de BBC. Twee jaar geleden introduceerde de Britse publieke omroep BBC Sounds voor onder meer smartphones, computers en auto’s. Een groot deel van de podcast-app van de BBC is alleen via Sounds te beluisteren; het is onduidelijk of de NPO diezelfde plannen heeft.

De NPO reageerde eerder niet inhoudelijk op vragen van RadioFreak.nl over de app. “We zijn continu bezig met innovaties. Zodra we op dat gebied iets concreets te melden hebben, zullen we dat zeker doen”, liet een woordvoerder weten. Op de seizoenspresentatie van de NPO werd de komst bevestigd en werd het door radiodirecteur Jurre Bosman omschreven als “een soort NPO Start voor de radio”. Meer details werden echter niet bekend gemaakt.

De NPO is al een aantal jaren bezig om te kijken hoe het audio online beter kan aanbieden. Zo deed de publieke omroep in het najaar van 2017 onderzoek naar een platform met een gepersonaliseerd audio-aanbod.

Juke

In de tussentijd heeft Talpa Network met JUKE eenzelfde soort platform ontwikkeld. Via Juke kun je luisteren naar radio, muziekstreams en podcasts.

Het aanbod bestaat uit de eigen zenders en podcasts van Talpa Network, deels exclusief voor Juke, maar ook de concurrentie is er te vinden. Maker van podcasts kunnen hun productie aanmelden voor Juke, zodat deze te beluisteren is binnen het platform. Of dat bij de app van de NPO ook mogelijk wordt, is nog onduidelijk.

De eerste versie van dit bericht werd gepubliceerd op maandag 24 augustus om 13:38 uur en is bijgewerkt met nieuwe informatie op dinsdag 25 augustus om 12:28 uur

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO