De NOS en de regionale omroepen willen in de toekomst nog nauwer gaan samenwerken. De omroepen hebben vandaag een alliantie gesloten, waarin ze naar eigen zeggen een betere en toekomstbestendige nieuwsvoorziening willen opbouwen voor alle inwoners van Nederland. De nauwere samenwerking is bedoeld om de publieke nieuwsvoorziening te verbeteren.

De omroepen willen ook een vuist bieden tegen de groeiende invloed van techgiganten als Google, Apple, Facebook en YouTube. “We willen tegenwicht bieden aan het risico dat mensen niet meer buiten hun eigen nieuwsbubbel komen en aan de groeiende stroom van (soms bewust) misleidende informatie”, schrijven de omroepen in een verklaring.

Vanmiddag, op het Regiohelden Festival in Ulft, tekenen algemeen directeur Gerard Timmer van de NOS en Omroep Gelderland-directeur Guus van Kleef, namens alle dertien regionale omroepen, een document om de alliantie te bekrachtigen.

Samenwerking op verschillende vlakken

De samenwerking bestaat nu nog voor het grootste deel uit het uitwisselen van nieuwsonderwerpen die al gemaakt zijn. Maar de NOS en de dertien regionale omroepen willen de samenwerking juist ook aan de voorkant, bij het uitwerken van onderwerpen, versterken. Ook willen ze meer inzetten op gezamenlijke onderzoeksjournalistiek.

Daarnaast worden talentontwikkeling en opleidingen gebundeld in een gezamenlijk opleidingstraject. Verder komt er een structurele uitwisseling van personeel: regionale (eind)redacteuren kunnen worden gestationeerd bij de NOS en vice versa. Het is de bedoeling dat er eind dit jaar een concreet plan van aanpak ligt met een bijbehorende planning.

Geschiedenis

De NOS en de dertien regionale omroepen werken al decennia samen. De samenwerking begon 25 jaar geleden met toen nog alleen radio, maar inmiddels wordt er ook op tv en online veel content uitgewisseld.

Foto: RadioFreak