Home Landelijke radio Nieuwe CAO: minder Freelancers bij de publieke omroep

Nieuwe CAO: minder Freelancers bij de publieke omroep

De publieke omroepen gaan hun grote aantal tijdelijke contractanten terugdringen. Dat is afgesproken in de nieuwe CAO die vrijdag is afgesloten, aldus de vakbond FNV Kiem.

Het streven is om de losse contracten om te zetten in vaste banen. Voor de bonden was het grote aantal freelancers en jaarcontracten een zwaar punt in de onderhandelingen. “De laatste tijd zagen we een onrustbarende toename van het aantal flexibele krachten”, aldus onderhandelaar L. Voormeulen. “Bij vier à vijf grote omroepen heeft 40 procent van de werknemers een tijdelijk contract. Het streven is dat het maximum eind dit jaar op 20 procent ligt.”

De bonden vinden het nergens voor nodig dat zoveel krachten op tijdelijke basis werken, soms jarenlang achter elkaar. De vakbonden en omroepen gaan in april en oktober peilen hoeveel flexibele werknemers een vaste baan hebben gekregen. Als het streefgetal niet wordt gehaald, spreken de instanties in januari over sancties.

In de nieuwe CAO is bovendien afgesproken dat er een bonus komt voor medewerkers die na een aantal tijdelijke contracten achter elkaar worden ontslagen, bijvoorbeeld twee maanden salaris na twee tijdelijke jaarcontracten.

De CAO biedt de bijna 7000 werknemers bij de publieke omroepen verder 3 procent meer salaris over een periode van vijftien maanden plus een eenmalige uitkering van 0,75 procent van het jaarsalaris.

De onderhandelingen waren eind vorig jaar vastgelopen. Nadat de bonden een ultimatum hadden gesteld en dreigden met werkonderbrekingen bij de radio en televisie, zijn de gesprekken weer op gang gekomen. (ANP)