Home Landelijke radio Nederlandse lokale omroepen trainen collega’s uit Suriname

Nederlandse lokale omroepen trainen collega’s uit Suriname


Omroep Venlo, OOG en Webfm & Webtv gaan lokale radiomakers uit Suriname helpen lokaal getinte programma's te maken. Momenteel halen de stations hun nieuws uit de hoofdstad Paramaribo en dat willen ze veranderen. Op 7 februari komen medewerkers van drie Surinaamse stations (Barron Omroep Bedrijf, Mohari Broadcasting en Radio Maifé) naar Nederland waar zij twee weken mee lopen met hun Nederlandse collega’s.

De uitwisseling maakt deel uit van een driejarig project van de OLON en RNTC (centrum voor media, ontwikkeling en educatie, verbonden aan Radio Nederland Wereldomroep) en wordt gefinancierd door de Twinningsfaciliteit Suriname-Nederland UTSN. De drie Nederlandse omroepen zijn geselecteerd uit de tien beste lokale omroepen van 2009. Hun werkpraktijk sluit het beste aan bij de Surinaamse realiteit.

Het project is ook een manier om het isolement van de regio’s in Suriname te doorbreken. In Suriname draait alles om de hoofdstad Paramaribo: daar wordt het nieuws gemaakt en daar komt het nieuws vandaan. De deelnemende stations liggen alle drie aan de ‘rand’ van Suriname. Ze willen zich als lokaal station relevant maken naast de nationale media. Daarvoor is een hele cultuuromslag nodig. Zowel de staf als de luisteraars zijn niet gewend aan het idee dat ook gebeurtenissen op lokaal niveau nieuwswaardig zijn.

De uitwisseling biedt de staf en vrijwilligers van de omroepen meer inzicht in de basisbeginselen van radioverslaggeving. In tegenstelling tot hun Nederlandse collega’s, zijn de Surinaamse radiomakers niet getraind in journalistiek. De uitwisseling gaat verder met een bezoek aan Suriname later dit jaar.

Vorig artikelHogeschool Utrecht stopt met Campusradio
Volgend artikelVeronica start maandag met 80’s Top 880