Morad El Ouakili, presentator van het vroege ochtendprogramma op NPO Radio 1, gaat door het stof na een antisemitische ’tirade’ live in zijn radioprogramma. De presentator heeft zijn excuses aangeboden. Voor de ChristenUnie is dat niet genoeg; fractieleider Gert-Jan Segers vindt dat het ‘spuien van antisemitisch gif’ niet onbestraft mag blijven.

Morad had dinsdagochtend een inbeller in zijn radioprogramma ‘Gaan!’. De bewuste man, ene Mario, deed allerlei antisemitische uitspraken. Zo zei hij onder meer dat ‘geldgierig Jodengespuis’ overal ter wereld uitgeroeid zou moeten worden. Presentator Morad greep niet in toen de luisteraar de tirade hield. Zo’n acht minuten lang liet hij hem spreken.

“Die lui moeten echt uitgeroeid worden, wereldwijd”

Excuses gemaakt

Zowel BNNVARA als Morad hebben inmiddels hun excuses aangeboden. ‘Deze luisteraar had absoluut niet de ruimte mogen krijgen om zijn antisemitische uitspraken te verkondigen. Hiervoor bieden we onze excuses aan. Het gesprek had direct moeten worden afgekapt of de spreker had zijn woorden terug moeten nemen’, laat Radio 1, namens BNNVARA, in een verklaring weten.

Boetekleed

Morad zelf trekt ook het boetekleed aan. “De beller, die ik alle ruimte gaf om zijn Jodenhaat uitgebreid toe te lichten, had nooit zo lang aan het woord mogen blijven. Ik had moeten ingrijpen toen ik door had wat voor vlees ik in de kuip had.”

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wil het niet alleen bij excuses laten. De fractieleider hoopt dat de uitspraken die de luisteraar deed ‘niet onbestraft blijven’, zo twittert hij. Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) wil dat BNNVARA en de presentator ‘via alle kanalen’ hun excuses maken, en niet alleen via twitter.

Foto: BNNVARA