Morad El Ouakili debuteerde vorig jaar als presentator van de Top 2000. Hij noemt in de Vara Gids het presenteren van de lijst ‘mijn presentatie aan het grote publiek’, al zegt hij ook rekening te hebben gehouden met vooroordelen. “Ik verwachtte wel dat er een paar mijnen zouden ontploffen, bijvoorbeeld: ‘Waarom is deze gast opeens onderdeel van het dj-team, we hebben hem nog nooit gehoord. Dat komt zeker weer door dat hele diversiteitsbeleid’. Daar was ik op voorbereid”, vertelt Morad.

Narrig over die vooroordelen wil Morad niet zijn. “Ik ben inmiddels wel wat gewend. Bij FunX ben ik met de dood bedreigd en zelfs achtervolgd. Op deze specifieke kwestie zou ik al mijn weerwoord hebben gehad: ik ben gewoon een goede radiomaker met verstand van muziek, dus daarom zit ik nu bij Radio 2.”

Zijn achtergrond heeft dan ook niets te maken met het mogen presenteren van een dagelijks programma, benadrukt Morad. “Ik ben een Arnhemmer en een Nederlandse jongen. Ja, eentje met Marokkaanse roots, maar dat is niet waarom ik op die plek zit.”

De jock is sinds begin dit jaar tussen 22:00 uur en middernacht te horen op NPO Radio 2. “Ik zit nu heel goed op mijn plek.”

Foto: Emma Pot | NPO Radio 2