Home Landelijke radio Minister waarschuwt omroepen dat ze snel moeten fuseren

Minister waarschuwt omroepen dat ze snel moeten fuseren


Minister Van Bijsterveldt (Media) waarschuwt de publieke omroepen dat ze snel met concrete en definitieve fusieplannen moeten komen. Dat zei ze op het Omroepcongres.

Het kabinet wil dat de publieke omroep van 21 naar acht omroepen gaat. Een aantal omroepen was al bezig met plannen maken, maar staakten die ook weer. "Ik wil daarom hierbij alle omroepverenigingen nog één keer oproepen om tot elkaar te komen en in alle gezamenlijkheid hun voorstel uit te voeren. U hebt allen een maatschappelijke opdracht: het maken van mooie, gevarieerde radio en televisie voor alle lagen van de bevolking. U kunt nu samen de schouders eronder zetten, zonder geweld te doen aan uw eigen identiteit, en ons de kracht van het Nederlandse publieke bestel laten zien. De keuze is aan u", aldus de minister.

"Maar trekt u uw voorstel in, dan werk ik mijn eigen plan uit. Laat daar geen misverstand over bestaan. En dat betekent: geen zelfstandige omroepen, geen dertig miljoen extra voor de fusiepartners, en geen gegarandeerde erkenningen voor iedereen. Linksom of rechtsom, we gaan terug naar maximaal 8 omroepen. Dat is voor mij klip en klaar. Het hoe, dat is vers twee. Kiest u voor een stelsel dat over vijf jaar ook nog overtuigend is qua pluriformiteit? Of voor een stelsel dat in zichzelf oproept tot de discussie over de legitimiteit? De keuze is aan u."