Home Landelijke radio Kabinet presenteert plannen publieke omroep

Kabinet presenteert plannen publieke omroep

De publieke omroep gaat uit maximaal acht organisaties bestaan. Het kabinet-Rutte steunt de fusieplannen van KRO en NCRV, VARA en BNN en TROS en AVRO. Zij krijgen voortaan extra geld als ze samen meer dan 400.000 leden hebben. EO, Max en VPRO blijven zelfstandig, net als de NOS en de NTR. Dat schrijft minister van Bijsteveldt in een brief aan de Tweede Kamer.

De aspirant-omroepen PowNed en WNL kunnen onder voorwaarden in het bestel blijven, maar moeten zich dan wel aansluiten bij een andere omroep. Nieuwe omroepen mogen nog steeds elk vijf jaar aanmelden, als ze 50.000 leden hebben. Zij zullen alleen de eerste vijf jaar moeten opereren met de faciliteiten van de NTR. Als ze daarna minimaal 150.000 leden hebben, kunnen ze zich aansluiten bij één van de zes bestaande, ledengebonden omroepen.

De levensbeschouwelijk 2.42-omroepen moeten zich aansluiten bij een andere omroep. Dit mag een ledengebonden omroep zijn of de NTR.

In totaal wordt er vanaf 2015 200 miljoen euro op de omroep bezuinigd, maar Nederland 3 blijft wel bestaan. Volgens minister Van Bijsterveldt levert het tegengaan van de versnippering in Hilversum veel geld op. Van de bezuinigingen moet 127,3 miljoen euro bij de omroepen en de NPO vandaan komen.

De Wereldomroep moet zich beperken tot uitzendingen voor landen waar de vrijheid van meningsuiting onder druk staat. De uitzendingen voor Nederlanders in het buitenland stoppen. Hoeveel geld de Wereldomroep precies krijgt, wordt pas later duidelijk. Voortaan valt de Wereldomroep onder de begroting van de Ministerie van Buitenlandse Zaken. Van de omroeporkesten wordt de Radio Kamer Filharmonie opgeheven. Als het Metropole Orkest met een plan komt om zelfstandig te worden, wil het kabinet daar een eenmalig geld voor uittrekken.

De internetactiviteiten van de publieke omroep moeten worden beperkt. Wat omroepen online doen moet in het verlengde liggen van de programma’s die ze maken. Willen ze dingen enkel voor internet maken, dan moet dat voortaan vanuit eigen middelen. Themakanalen mogen blijven bestaan, maar moeten voortaan uit eigen middelen worden betaald. De NOS en NTR vormen hierop een uitzondering.

De minimale contributie voor leden van omroepen gaat omhoog van €5,72 naar €15,-. De ledenwerfcampagnes worden ingeperkt: voortaan mogen omroepen geen cadeau’s meer uitdelen aan nieuwe leden. De programmagegevens van de publieke omroep komen straks voor een relatief lage prijs beschikbaar voor commerciële partijen. Ze moeten 1,95 cent per papieren gids gaan kosten.

Verder wil de minister dat de landelijke en de regionale omroepen integreren. Van Bijsterveld wil dat de omroepen hier binnen een half jaar voorstellen voor doen. De subsidie voor FunX verdwijnt.