Home Landelijke radio Minister sluit prestatiecontract met publieke omroep

Minister sluit prestatiecontract met publieke omroep

Minister Plasterk heeft voor het eerst een prestatiecontract met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gesloten. Het contract komt in plaats van de programmavoorschriften die in de Mediawet stonden. ‘De publieke omroep moet zijn toegevoegde waarde aantonen met een gevarieerd en onderscheidend aanbod’, is de kern van het contract, dat in 2008 in gaat en twee jaar geldt.

Op alle publieke radioszenders moet op het hele uur een nieuwsbulletin te horen zijn. Opmerkelijk genoeg zijn Radio 3FM en FunX daarvan uitgesloten. 3FM heeft nu wel 24 uur per dag op de hele uren nieuws. Op 3FM en FunX moet overdag een speciaal op jongeren gericht bulletin zijn (NOS Headlines). Daarbij moet op werkdagen minimaal twee maal een aaneengesloten programma van minimaal anderhalf uur met een overzicht van het belangrijkste (sport)nieuws te horen zijn op één van de zenders.

Daarnaast moet er dagelijks op alle zenders opinie en achtergronden zijn binnen de kaders van het zenderprofiel. Op werkdagen moeten dat in drie magazineprogramma’s tenminste tien aan nieuws en opinie gerelateerde items zijn.

Op Radio 1 moet dagelijks minimaal 1 uur met informatie over en aandacht voor kunst en expressie te horen zijn. Daarbij moeten jaarlijks minimaal twee grote zelfgeproduceerde live-concerten op Radio 5 te horen zijn, en vijf op Radio 2.

25 procent van de dagelijks uitgezonden muziek moet (nog) niet op andere popzenders gedraaid worden. En de belangrijkste Nederlandse festivals moeten live verslagen worden.

Op Radio 4 moeten dagelijks minimaal twee concertregistraties te horen zijn. En jaarlijks zijn er minimaal 75 zelfgeproduceerde klassieke concerten. Op Radio 6 moet elke werkdag een concertregistratie te horen zijn, net als een programma van minimaal twee uur over kunst, expressie en wetenschap. Jaarlijks moet minimaal 1 radiodramaserie via de publieke zenders te horen zijn.

Radio 1 en 5 moeten samen jaarlijks 80 documentaires uitzenden in het kader van cultuur en levensbeschouwing. Wekelijks zijn er minimaal 24 uur programma’s van levensbeschouwelijke aard te horen op Radio 5. Daarbij moeten er op dezelfde zender op zondag wekelijks die rechtstreekse uitzendingen van kerkdiensten te horen zijn.

Jaarlijks moet er minimaal 500 uur aan educatieve programmering door Educom op Radio 5 t horen zijn. Radio 1 moet wekelijks twee maal een wetenschapsprogramma uitzenden.

Verder moet Radio 1 dagelijks een discussieprogramma uitzenden. Daarnaast staan er afspraken in het contract over diversiteit en doelgroepen.

Vorig artikelMannetjes van de Radio eenmalig op Radio Rijnmond
Volgend artikelZendmast IJsselstein weer verlicht met kerst