Medewerkers van de landelijke en regionale omroepen krijgen een loonsverhoging van in totaal 10,5 procent. Dat zijn de omroepen en de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) overeengekomen. Ook de tarieven voor freelancers en stagiairs gaan omhoog, en er komen strengere regels voor het aantal tijdelijke contracten.

Per 1 januari 2023 komt er een structurele loonsverhoging van 5 procent bij, bovenop de al eerder toegekende verhoging van 2 procent. Medewerkers krijgen het bedrag met terugwerkende kracht eind augustus uitgekeerd. Daar bovenop worden vanaf 1 januari 2024 de salarissen met nog eens 3,5 procent verhoogd, goed voor in totaal dus 10,5 procent.

Minder tijdelijke contracten

Het aantal tijdelijke contracten dat iemand mag krijgen, verandert ook. Zo mogen er straks nog drie contracten in twee jaar tijd verstrekt worden. Nu zijn er dat nog zes in vier jaar tijd. “Dit akkoord biedt minder ruimte om werknemers voor bepaalde tijd te contracteren, maar juist meer arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd – en zorgt daarmee voor meer werkzekerheid”, aldus de NVJ. Om de lopende contracten toch nog wat ruimte te bieden, is 2024 als overgangsjaar aangemerkt.

De tarieven voor freelancers stijgen vanaf september mee met de cao-verhogingen. Dat betekent 5 procent loonsverhoging vanaf september en 3,5 procent extra loon vanaf 1 januari 2024. De stagevergoeding gaat ook omhoog: van 300 euro nu, naar 475 euro vanaf september.

Foto: RadioFreak