Home Landelijke radio Minister Plasterk wil de NOS verzelfstandigen

Minister Plasterk wil de NOS verzelfstandigen

Mediaminister Ronald Plasterk wil van de NOS een zelfstandige stichting maken met een eigen dagelijks bestuur en raad van toezicht. Dat blijkt uit zijn mediabrief die in het kabinet besproken en goedgekeurd is. Nu valt NOS RTV nog direct onder de raad van bestuur van de publieke omroep (NPO). “Net als nu de NPS, gaan ook NOS RTV en de Educom (Teleac NOT / RVU) straks volledig meedraaien in de verdelingssystematiek van het programmaversterkingsbudget. Daarom wordt in de praktijk hun vaste budget lager dan nu”, zo staat in de brief te lezen. De NOS moet dan dezelfde procedure voor extra geld doorlopen als bijvoorbeeld de NPS.

De NOS, verantwoordelijk voor nieuws, sport en evenemtenen, staat positief tegenover de veranderingen. Directeur Gerard Dielessen wil al snel beginnen met uitzoeken hoe de nieuwe stichting losgeweekt kan worden van de NPO Raad van bestuur.

Volgens NPO-voorzitter Harm Bruins Slot is het een emotioneel moment. “De NOS is ook een beetje familie waar je aan gewend bent geraakt. Dat ze zelfstandig zijn is niet noodzakelijk maar het is ook niet onlogisch dat dit gebeurt.”

Minister Plasterk moet toestemming van de Tweede Kamer krijgen om de wijziging door te voeren.