Home Landelijke radio Minister kan ether-dekking Publieke Omroep niet garanderen

Minister kan ether-dekking Publieke Omroep niet garanderen

Minister Brinkhorst kan niet garanderen dat West-Friesland (Noord-Holland) een 100 procent ontvangst van Radio 1 en 2 via de FM-band krijgt. Dat zei hij in een overleg met de vaste Kamercommissie voor cultuur. “Onacceptabel”, vindt het Hoornse raadslid Ed Wagemaker dat al langere tijd strijdt tegen de gestoorde ontvangst van de publieke omroepstations. Zijn strijd is ingegeven door de groeiende stroom van klachten hierover van inwoners van West-Friesland. “We hebben recht op een goede radio-ontvangst. Daar betalen we belasting voor. Dit moet net zo in orde zijn als de huisvuilophaaldienst.”

Een oplossing wordt volgens de minister belemmerd door de ‘fysieke locatie’. Met andere woorden, de zendmast in Lopik is te ver. Volgens Wagemaker een reden te meer om de mast in de Wieringermeer weer in gebruik stellen voor de publieke zenders. Die is nu in gebruik door commerciële zenders. De slechte ontvangst in West-Friesland en ook in andere delen van Nederland wordt veroorzaakt door de toelating van talloze commerciële radiozenders in de ether, terwijl het aantal zendmasten gelijk is gebleven. Doordat te veel zenders dicht op elkaar zitten, wordt de publieke zender weggedrukt.

Minister Brinkhorst heeft de Kamer twee jaar geleden beloofd dat hij er voor zou zorgen dat het met de radio-ontvangst overal goed zou komen. Hij deed dat bij het debat over de uitgifte van etherfrequenties. De Tweede Kamer uitte daarbij zijn zorgen over de drukte. Deze maand moest hij bekennen dat hij daar niet in zal slagen. Begin dit jaar had PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vragen gesteld over de slechte ontvangst in West-Friesland. In reactie daarop liet het ministerie van economische zaken in april de zender van Arrow verplaatsen naar een plek buiten Hoorn.

“De verplaatsing van Arrow heeft geen soelaas geboden”, zegt Wagemaker. “Er zijn wel verbeteringen in de ontvangstkwaliteit gerealiseerd, maar een e-mailronde onder de klagers leerde dat het hier en daar in West-Friesland zelfs slechter is geworden.” In samenspraak met Martijn van Dam zal Wagemaker komend najaar opnieuw contact zoeken met de circa 120 klagers om te polsen hoe de ontvangst is. De reacties zullen dan aan minister Brinkhorst worden aangeboden.

Ambtenaar Stefan Koreneef van het ministerie van economische zaken: “We laten Nozema opnieuw metingen verrichten. We gaan kijken of we Arrow nog verder weg kunnen verplaatsen. En misschien moeten we kijken of er mogelijkheden zijn voor een steunzender.” [ND]