Mieke van der Weij heeft vandaag de Zilveren Reissmicrofoon gekregen. De prijs is voor het beste radioprogramma of de beste radiomaker van het jaar en werd voor het eerst uitgereikt in 1966. Felix Meurders kreeg de Ere-Zilveren Reissmicrofoon.

De jury laat in haar rapport weten: “Als er iemand is die zich compleet heeft losgezongen van de oer-Nederlandse omroeppolitiek, dan is het wel Mieke van der Weij. Ze gaat al heel lang met ogenschijnlijk gemak mee, met name op de radio. Trekt zich helemaal niets aan van de grillen van omroepbazen en modieus omroepgedoe. Kiest voor prettig en inhoudsvol werken, ook als dat wellicht wat minder handig is met het oog op een glanzende media-carrière. Doet opvallend onopvallend gewoon haar werk.”

“Mieke van der Weij is een soort vleesgeworden BBC-model, want Mieke is Mieke en geen boegbeeld van welke omroep dan ook. AVRO, TROS, VPRO, HOS, NOS en nu Omroep MAX. Mieke van der Weij schuift ergens aan zonder zich meteen te bekeren tot de eventuele opvattingen van haar werkgevers.”

De andere genomineerden waren Mangiare! een wekelijks culinair vrijdagavondprogramma op NPO Radio1 gepresenteerd door Petra Possel en de podcast De Brand in het Landhuis van podcastmaker en acteur Simon Heijmans uitgezonden in Radio Doc, op Radio 1.

Ere-Zilveren Reissmicrofoon

De Ere-Zilveren Reissmicrofoon wordt dit jaar toegekend aan Felix Meurders. “Door de dodelijke combinatie van ervaring, een immer aanwezige geestelijke lenigheid en gevatheid en onmetelijke feitenkennis laat Felix Meurders zijn geïnterviewden nog elke week alle hoeken van de kamer zien.” Het is de negende keer in de geschiedenis van de Zilveren Reissmicrofoons dat deze oeuvreprijs wordt uitgereikt.

Foto: Arjo Frank