De Top 2000 van NPO Radio 2 heeft de Ere Zilveren Reissmicrofoon gewonnen. De jaarlijkse lijst tussen kerst en oud en nieuw zorgt al jaren voor een enorme stijging van de luistercijfers van Radio 2. Miljoenen mensen stemmen af op de Top 2000.

“De jury moest zich al een aantal jaren bedwingen, maar aansluitend op het vijfentwintigjarig jubileum kan de Ere Zilveren Reissmicrofoon alleen maar naar de Top 2000 van NPO Radio 2 gaan”, schrijft de jury die de prijs heeft toegekend aan de Top 2000. “Dit ooit door oud-stationschef Kees Toering in een koortsdroom ontvangen radioconcept is uitgegroeid van een moeizaam bevochten eenweeksvlieg tot hét culturele audio-evenement. De jubileumeditie scoorde eind 2023 een marktaandeel van ruim 41 procent; zoiets komt al decennia niet meer voor in Nederland.”

Nationale eindejaarsgevoel

De jury noemt de Top 2000 ‘ons nationale eindejaarsgevoel’. “Het toont zich tot zo een uitmuntend voorbeeld van de kracht van radio als langzaam werkend medium: de lijst der lijsten werd zo’n ongekend succes dankzij het zorgvuldig opbouwen en uitbreiden van de uitzendingen en allerlei passende nevenproducten.”

Een apart compliment maakt de jury aan Bart Arens en zijn openings-mash-ups. De jaarlijks mash-up, waarmee de start van de Top 2000 wordt ingeluid, wordt door de jury ‘legendarisch’ genoemd.

Genomineerden Zilveren Reissmicrofoon

Naast de Ere Zilveren Reissmicrofoon zijn vanochtend ook de nominaties voor de Zilveren Reismicrofoon zelf bekendgemaakt. De genomineerden:

  • De Concertzender: “Juist omdat de Concertzender zoveel moois laat horen waar andere media – publiek of commercieel – geen ruimte aan bieden, is en blijft de Concertzender van groot cultureel belang.”
  • Podcast Mina & Mevrouw: “De negendelige documentaireserie Mina & Mevrouw is een prachtige omvattende vertelling van een Zeeuwse familiegeschiedenis, met als grote thema’s klassenverschillen, vrouwzijn en onafhankelijkheid.”
  • De Zelfmoordshow van KINK: “In deze eenmalige uitzending maakt presentator Tim op het Broek een onderwerp bespreekbaar waarop in het dagelijks leven veel taboe rust. De link met een aantal artiesten die hun leven beëindigden maakt de muziekzender hiervoor een passende omgeving.”

    De uitreiking van de oorkondes en de bekendmaking van de uiteindelijke winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon van dit jaar is op 13 juni.

Foto: NPO Radio 2/Emma Pot