Commerciële radiostations met een FM-zender mogen hun zendvermogen tijdelijk met maximaal 3 dB verlagen om zo energie te besparen. Dat heeft het Agentschap Telecom besloten. De regeling is ingegaan op 15 november en de verlaging geldt voor een periode van maximaal 1 jaar. Omroepen die van deze mogelijkheid gebruik willen maken kunnen contact opnemen met Agentschap Telecom.

Zenderoperator zegt om de regeling te hebben gevraagd Radio Netwerk Nederland (RNN) en heeft hun klanten nu de mogelijkheid voorgelegd. “Naar verluidt gaan de omroepen RADIONL, Joy Radio, Tukker FM, Waterstad FM en Frysk FM in de nacht vermogen verlagen”, zegt directeur Nico Silvius, die ook directeur is van deze zenders. RNN heeft een systeem ontwikkeld waarmee automatisch tussen 21:00 en 06:00 uur het vermogen verlaagd wordt.

Lager bereik

De vergunningen voor FM-radio schrijven voor wat het minimale en maximale vermogen van een radiozender moet zijn. Een lager zendvermogen van 3dB zorgt voor een aanzienlijk lager bereik, maar het scheelt ook flink in energieverbruik.

Silvius rekent voor dat het verlagen van het vermogen ook flink wat geld kan besparen. “Wij hebben zenders op 120 locaties. Het verlagen van het vermogen met 100 Watt scheelt 53.000 euro per jaar. Bij een kilowatt scheelt dat dus 530.000 euro per jaar.”

Vooralsnog lijken landelijke zenders nog geen gebruik te maken van de regeling.

Foto: Jürgen Diermaier via Pixabay