Home Landelijke radio Lex Harding: “Talpa, De Telegraaf en De Persgroep gaan radiomarkt domineren”

Lex Harding: “Talpa, De Telegraaf en De Persgroep gaan radiomarkt domineren”

Als de overheid het mogelijk maakt dat een radiobedrijf vanaf 2017 meer dan twee radiozenders mag hebben zorgt dat voor dominantie van Talpa, De Telegraaf en De Persgroep. Die vrees laat oud-dj Lex Harding weten aan de Volkskrant.

In de krant zegt hij: "Het voornemen om vanaf 2017 toe te staan dat een radiobedrijf vier frequenties bezit, zal leiden tot dominantie van Talpa (nu Radio 538 en SLAM!FM) en De Telegraaf (nu Sky Radio en Radio Veronica). Die zullen elk vier frequenties verwerven. De Persgroep (nu alleen Q-Music) zal alleen al uit defensieve overwegingen ook meer frequenties willen bezitten. Dan zullen drie spelers de radiomarkt in Nederland domineren. Voor kleinere partijen wordt het onmogelijk een plek te verwerven of te behouden. De overheid dient concurrentie te bevorderen, niet te beperken."

Als het aan Harding ligt stelt de overheid ook duidelijke clausuleringsregels op bij de nieuwe verdeling van de FM-frequenties. De overheid wil de regels loslaten en zo stations meer ruimte geven. "Opheffen van de clausulering zal ertoe leiden dat nog meer stations kiezen voor een breed aanbod van voornamelijk Top-40-muziek. Alleen een strakke, heldere clausulering biedt garantie voor een divers aanbod."

Het afschaffen van de FM-frequenties ten gunste van DAB+ is volgens Harding een stap terug. "DAB+ biedt als voordeel meer zenders, maar de geluidskwaliteit is beduidend minder dan FM en een storingsvrije ontvangst overal en altijd kan nog niet worden gegarandeerd. Bovendien moet iedereen een nieuwe, duurdere ontvanger aanschaffen." Volgens hem wil de overheid overstappen omdat de vrijgekomen frequentieruimte veel meer geld kan opleveren voor andere doeleinde. Zelf ziet hij meer kans in internetradio maar daar zijn de kosten momenteel nog te hoog van.