Home Landelijke radio Landelijke publieke omroep 42 miljoen minder gekort, regionale omroepen 8 miljoen

Landelijke publieke omroep 42 miljoen minder gekort, regionale omroepen 8 miljoen

Van de halvering van de extra bezuinigingen op de publieke omroep in 2016 komt 42 miljoen terecht bij de landelijke omroep (NPO) en 8 miljoen bij de regionale omroep. Dat heeft PvdA-kamerlid Martijn van Dam zojuist gezegd op Radio 1.

Het tweede kabinet-Rutte wilde 100 miljoen extra bezuinigen. In het begrotingsakkoord dat onlangs met een deel van de oppositie werd gesloten, werd dat bedrag gehalveerd.

Het was de bedoeling om 25 miljoen op de regionale omroepen te bezuinigen. Daar blijft 17 miljoen van over. De landelijke omroep moest 45 miljoen euro bezuinigen, daar blijft drie miljoen euro van over.

Het schrappen van de kleine religieuze omroepen levert daarnaast 14 miljoen op. Daarnaast verdwijnt het Mediafonds, maar de taken (het subsidiëren van documentaires, drama's en kinderprogramma's) en het bijbehorende kosten (16 miljoen euro) worden overgenomen door de NPO.

Staatssecretaris Sander Dekker zegt tegen het ANP dat de gevolgen daarvan kunnen worden verzacht worden als de NPO zelf voor meer inkomsten zorgt, bijvoorbeeld door meer reclame uit te zenden.

De bezuinigingen gaan per 2016 in en komen bovenop de eerdere bezuiniging van 200 miljoen die momenteel wordt doorgevoerd en die grotendeels de landelijke publieke omroep treft. Deze bezuiniging was afkomstig van het kabinet-Rutte I en gaat gepaard met de fusies van een deel van de omroepen.

Vorig artikelFusieomroep VARA/BNN blijft in Hilversum
Volgend artikelHet Geluid van Q-music geraden voor 56.000 euro