Op veel radiozenders is vandaag aandacht voor Giro 555. Er wordt geld ingezameld voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. In Beeld en Geluid in Hilversum is een actiecentrum ingericht waar vandaan updates over de actie komen.

De aftrap was vanochtend op NPO 3FM en NPO FunX met de gezamenlijke ‘555 Ochtendshow’ vanuit Beeld en Geluid. FunX blijft vervolgens de hele dag live uitzenden vanuit Hilversum. Om 20:30 uur wordt de dag afgesloten met een gezamenlijk televisieprogramma van de commerciële en publieke zenders op NPO 1.

Andere zenders

Ook de andere NPO-zenders, Qmusic, KINK, Sterren NL, Radio 538, Radio Veronica, Sky Radio en Radio ondersteunen de actiedag. Zij hebben verspreid over de programmering aandacht voor de actiedag. Ook zijn dj’s onderdeel van het belpanel. Vanuit Radio 10 sluiten Robert Feller en Kimberly van de Berkt aan in Hilversum om verslag te doen.

Op NPO Radio 2 zijn de hele dag verzoekplaten te horen. Tussen 06:00 en 22:00 uur komt de zender in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. De radio-dj’s draaien alleen maar aangevraagde nummers en tussendoor zijn bijdrages vanuit Beeld & Geluid te horen.

Qmusic en KINK

Ook op Qmusic komen de hele dag verzoeknummers voorbij van luisteraars die gedoneerd hebben aan Giro555. Op NPO Sterren NL veilen verschillende Nederlandse artiesten spullen voor het goede doel. KINK en poppodium Hedon organiseren in Zwolle een benefietavond. Blaudzun, Paceshifters, Orange Skyline en de Haagse band Wodan Boys zullen er optreden.

Ook publieke regionale zenders doen mee aan de actie. Zo zijn er onder andere bij RTV Rijnmond, RTV Utrecht, RTV Oost en L1 de hele dag aandacht voor de actiedag. Verschillende verslaggevers gaan op pad en spreken met initiatiefnemers van acties, en met familieleden van slachtoffers van de aardbeving.

Aardbeving

Turkije en Syrië zijn getroffen door meerdere zware aardbevingen en naschokken. De schade is enorm: gebouwen zijn ingestort, vele tienduizenden mensen zijn gewond en het dodental is inmiddels opgelopen tot meer dan 34.000 mensen. Veel mensen zitten, vanwege instortingsgevaar, onbeschermd in de kou. 

Foto: FunX