Home Landelijke radio Kritiek op organisatie RadioRing: “Probeer niet voor te sorteren”

Kritiek op organisatie RadioRing: “Probeer niet voor te sorteren”

Gouden RadioRing

Rick van Velthuysen is het niet eens met de nieuwe opzet van de Gouden RadioRing, het radiogala dat wordt georganiseerd door AVROTROS. “Laat de luisteraars toch zelf bepalen waar zij naar luisteren en probeer niet voor hen voor te sorteren. Per slot van rekening mag ik ook online mijn stem voor de Radioring uitbrengen”, aldus de voormalig Radio Veronica-dj die tegenwoordig op het online radiostation Traffic Radio te horen is.

Dat de Gouden RadioRing een publieksprijs is, zegt Van Velthuysen wel te prijzen. “Al was het maar om samen met de maandelijkse luistercijfers een goed en vooral beter beeld te krijgen van wat de luisteraar leuk vindt.” Kritiek heeft Van Velthuysen echter ook, en dan met name op de voorselectie van de organisatie. “Als je aan de luisteraar vraagt wat men leuk vindt, dan moet je dat niet weer gaan willen kaderen, want dan ben je als organisatie toch weer bezig om alles te modelleren.”

AVROTROS laat in een reactie weten dat de keuze voor programma’s gemaakt is op basis van het luistercijferonderzoek van het NLO. Alle programma’s die aan de meting meedoen komen in aanmerking voor de ring.

‘Steken laten vallen’

Van Velthuysen is niet de enige die kritiek heeft op de nieuwe opzet van de Gouden RadioRing. AVROTROS is in haar voorselectie ook programma’s en stations vergeten, zoals het ochtendrogramma op Radio 1 van Jurgen van den Berg. “Het is niet dat ik eronder gebukt ga, maar ik ben hier wel een beetje verbaasd over”, zegt Jurgen tegen het AD. “Het werd snel hersteld nadat onze redactie aan de bel trok, maar we hebben nu wel een achterstand. De organisatie heeft steken laten vallen.”

Ook Sublime FM en Classic FM, beide landelijke zenders, stonden in eerste instantie niet in de stemlijst. Dat is later door de organisatie hersteld. AVROTROS zegt de hand ‘volledig in eigen boezem te steken’ dat sommige dj’s en programma’s er niet vanaf dag één tussen stonden. Een oproep om de nominatieronde opnieuw te doen houden, veegt AVROTROS van tafel.