Home Landelijke radio Klachten VCR tegenover FunX ongegrond verklaard

Klachten VCR tegenover FunX ongegrond verklaard

Het Commissariaat zal FunX niet verbieden. De Vereniging voor Commerciële Radio (VCR) wilden dat dit wel zou gebeuren en dienden daarom een serie klachten in bij het Commissariaat. Deze stelt echter in haar uitspraak van 14 april dat ‘bovenlokale’ verspreiding is toegestaan, maar dat “van belang is dat de inhoud van het programma lokaalgericht is, althans voldoet aan het opgelegde voorschrift”.

‘FunX Plus’, een programma dat uitsluitend via internet te ontvangen ism heeft het Commissariaat geoordeeld dat ‘als onderdeel van de neventaak FunX te voldoen aan de programmavoorschriften en derhalve een lokaal karakter te hebben’. De 3,5 minuut die FunX dagelijks speciaal voor FunX Plus maakt, doet daar voor het format niet aan af, aldus het Commissariaat. Bovendien stelde het Commissariat voor de Media dat geen sprake is van concurrentievervalsing, noch staats-steun en niet terug te komen op eerder genomen besluiten aangaande de legitmiteit van FunX.

De VCR stelde in een procedure dat de ‘landelijke’ uitzending van FunX Amsterdam via de kabel, satelliet, internet alsmede FunX Plus via internet verboden zouden zijn vanwege strijdigheid met de Nederlandse en Europese wet. Daarbij stelde de vereniging dat sprake is van concurrentievervalsing en staatssteun.

Eén klacht werd wel gegrond verklaard. De licentiehouders van FunX, de lokale publieke omroepen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, overtreden de norm van Informatie, cultuur en educatie (ICE). Hiervoor hebben ze een waarschuwing gekregen. Het Commissariaat hield eind januari een steekproef waaruit bleek dat het percentage ICE op 21,7 procent lag, terwijl dit 50 procent dient te zijn voor FunX. FunX gaf in haar rapportages aan dat het het gehalte ICE per 1 maart 2005 op 46,6 procent heeft gebracht en dat er een definitiediscussie plaats vindt (mbt het ANP nieuws) en ze een procedurefout heeft gemaakt. Binnenkort zal het Commissariaat opnieuw controleren hoe de ICE-norm bij FunX wordt nageleefd.

FunX-directeur Willem Stegeman zegt in reactie tegenover DutchMedia dat de uitspraak ‘conform de verwachting is’ en zegt te hopen dat de ‘stemmingmakerij richting FunX’ vanuit de commerciële radiostations nu voorbij kan zijn. Stegeman erkent echter wel dat nog aan de ICE-norm gewerkt moet worden. [Dutchmedia]