KINK stapt naar de rechter om de noodverlenging van de FM-frequenties tegen te houden. Het radiostation noemt de verlenging tot 2025 ‘buitenproportioneel’. “KINK beschouwt de voorgestelde noodverlenging dan ook als flagrante marktafscherming van partijen die hun lucratieve vergunningen koste wat het kost willen behouden en handig gebruik hebben gemaakt van de coronacrisis”, aldus de zender.

Programmaleider Michiel Veenstra van KINK liet al eerder weten niet blij te zijn met de noodverlenging van de FM-frequenties. Die verlenging kwam tot stand op aandringen van met name de commerciële radiozenders. Zij stelden dat de advertentie-inkomsten door de coronacrisis sterk zijn gedaald en dat er eerst hersteltijd nodig is.

Streep door noodverlenging

KINK vindt dat argument niet opgaan. “De advertentiemarkt voor radio en tv is al geruime tijd spectaculair aan het herstellen en KINK vindt het buitenproportioneel om de vergunningen die pas in september 2022 aflopen nu voor drie jaar te verlengen. Hierdoor zouden de FM-vergunningen 22 jaar in handen van dezelfde marktpartijen blijven.”

KINK, dat graag een FM-frequentie wil, hoopt dat de rechter een streep haalt door de noodverlenging. “Hierdoor krijgen KINK en mogelijke andere nieuwkomers een eerlijke kans om hun groeiende publiek te bereiken”, aldus de zender.

Foto: Nathan Reinds